Den definitive guide til IBAN
Hvis du skal sende eller modtage en bankoverførsel fra udlandet, skal du bruge dit IBAN-nummer.
Det er et udvidet kontonummer, som bruges i Danmark og meget af verden. IBAN minder på sin vis om dit bankkontos almindelige registrerings- og kontonummer.
Skal du lave en international overførsel? Tjek valutakursen hos Valutaomregner.dk. Vi opdaterer omregneren flere gange dagligt, så du altid er garanteret den aktuelle kurs.
Hvad er et IBAN-nummer?
IBAN står for “International Banking Account Number”. Det er dit udvidet kontonummer, som skal bruges, hvis du skal overføre penge til udlandet eller identificeres af en udenlandsk bank.
Det vil ofte minde meget om dit registrerings- og bankkontonummer, bortset fra at det indledes med en landekode (eks. DK) og to kontroltal.
Til visse lande vil det ikke være muligt at lave bankoverførsler uden IBAN. Andre steder vil et manglende nummer medføre ekstra gebyrer.
Hvor finder jeg mit IBAN-nummer?
Dit IBAN-nummer er tilgængeligt i din netbank. Det står som regel, når du klikker ind på den enkelte konto – eller under kontovilkår.
De enkelte netbanker kan placere informationer lidt forskelligt. Men det er et krav, at alle konti har et IBAN-nummer, som er tilgængeligt for ejeren.
Du kan genkende et IBAN-nummer ved, at det er på under 30 tal eller bogstaver. Hvis kontoen er i en dansk bank, vil den som regel begynde med DK, efterfulgt af to kontroltal og dit registrerings- og kontonummer.
IBAN er en international anerkendt standard for bankkonti
IBAN-numre er en international anerkendt standard for identifikation af bankkonti.
På trods af betegnelsen “international”, er det dog ikke alle lande, som benytter sig af IBAN-numre. Hvis et lande ikke bruger koden, vil der være andre krav til, hvordan en bankoverførsel skal udføre.
Hvis landet bruger IBAN, vil det betyde, at hver enkelt bankkonto har deres eget unikke IBAN-nummer. Det garanterer, at transnationale banktransaktioner kan spores og ender på de korrekte konti, selvom afsenderen måske befinder sig i Danmark og modtageren er i Jordan.
Når du skal bruge dit IBAN-nummer, skal du ofte også bruge en BIC-kode – som til tider også bliver kaldt en SWIFT-kode.
Hvad er en BIC-kode?
En BIC-kode er en 8- til 11-cifret kode, der bruges til at identificere banken, som en konto hører under.
Det betyder, at hvis du skal lave en international transaktion skal du bruge både IBAN-nummeret og BIC-koden.
Selve akronymet BIC står for “Bank Identifier Code”. Som en international standard, har den også fået sin egen betegnelse hos den International Organization for Standardization, ISO 9362.
SWIFT eller BIC?
SWIFT står for “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication”, og er organisation, som i dag administrerer BIC-koder. Det betyder også, at mange i dag bruger de to akronymer i flæng.
Før koden blev navngiv ‘BIC’, blev SWIFT også brugt om den egentlige kode. Derfor bliver BIC-koder til tider kaldt SWIFT/BIC eller bare SWIFT-adresse.
Hvad med lande uden IBAN?
Nogle lande benytter sig ikke af IBAN.
Det gælder eksempelvis USA, Australien, Kina, Indien, Argentina m.v.
Hvis du skal overføre penge til bankkonti, der ikke benytter sig af IBAN-numre, kan være særlige oplysningskrav ved overførsler. De er dog ikke ens fra land til land.
Du kan se en liste over lande uden IBAN i SWIFTs eget IBAN-register (PDF).