Artikler

Hvad dækker min rejseforsikring i 2020?

Valuta

Hvis du skal ud og rejse, er det ofte en god idé at købe rejseforsikring. 

Forsikringen beskytter dig, så du stadig er dækket, hvis du kommer til skade, bliver syg eller får dine ting stjålet.

Men hvad dækker rejseforsikringen over? Og hvad koster den?

Hvad dækker en rejseforsikring?

En rejseforsikring dækker over en række forhold, når du er væk fra det danske velfærdssystem. Det betyder, at selvom du ikke er inden for Danmarks grænser, vil du stadig kunne modtage lægehjælp, advokatbistand og andre former for hjælp, hvis uheldet er ude.

Hvis du leder efter rejseforsikringer, kan du altid indhente flere tilbud ved at bruge en portal såsom Findforsikring.dk.

Dækningen på rejseforsikringer er forskellig fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. De fleste grundpakker dækker dog ofte over:

  • Akut sygdom eller skade
  • Hjemtransport og hjemkaldelse
  • Erstatning ved lægelig fejlbehandling
  • Akut tandbehandling
  • Autoriseret fysioterapi eller kiropraktik
  • Sygeledsagelse
  • Krisehjælp
  • Person- og tingskade
  • Advokathjælp
  • Selvrisiko ved leje af motorkøretøj
  • Eftersøgning og redning

Prisen på lægebehandling kan hurtigt løbe op, især hvis du besøger lande, hvor lægerne måske ikke er lige etiske, når det kommer til prissætning for turister. Så det er bedre, at du har en rejseforsikring, end at du skal bruge tid på at beregne valuta og diskutere priser, mens du sidder til en lægekonsultation i udlandet.

Tillægspakker

Du kan desuden ofte købe tillægspakker, der giver dig en udvidet forsikring. Det er især rart, hvis du vil have forsikring på dine ejendele, hvis de går i stykker eller bliver stjålet. 

Du kan også tilkøbe bagageforsikring, hvis du er bekymret for, at din bagage bliver forlagt eller bliver væk i lufthavnen.

En tillægspakke, der dækker din personlige ejendomme, er især en god idé, hvis du rejser med dyre genstande, såsom computere og smartphones. 

Hvis du taber din iPhone i New York, kan du dog ikke forvente, at du kan få en reparation med det samme. Sagen skal nemlig først behandles af dit rejseforsikringsselskab. Det kan være irriterende, men er ikke nødvendigvis en skidt ting. Generelt er det derfor en god ting at kende sine forskellige forsikringer fra Danmark som eksempelvis mobilforsikringen.

Rejseforsikring i Europa – før og nu

Før i tiden var du som dansk statsborger dækket af den offentlige rejsesygesikring, når du rejste i Europa. Det dækkede både sygdom, tilskadekomst og hjemtransport. 

I dag har du derimod brug for det blå EU-sygesikringsbevis, men det giver dig kun ret til de samme sundhedsydelser, som andre borgere i det land, du besøger. Det betyder, hvis du for eksempel kommer til skade, mens du er på ferie, kan du risikere at skulle betale delvist for din lægebehandling.

Det blå sygesikringskort kan kun bruges i EU og EØS-lande (Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz). Det dækker overhovedet ikke hjemtransport.

Det kan derfor være en rigtig god idé at købe en rejseforsikring, selv når du rejser inden for Europas grænser.

For studerende

Studerende og andre unge har ofte mulighed for at købe en ungdomsrejseforsikring. Den vil i mange tilfælde være billigere i bytte for, at man ikke modtager en mere begrænset dækning. Det kunne for eksempel være et lavere dækningsbeløb på sygebehandling, eller at ens personlige ejendele ikke er dækket ved tyveri eller skade.

De poster, der normalt er inkluderet i en traditionel rejseforsikring, kan i stedet tilkøbes som tillæg eller i udvidede ungdomsforsikringer.

Hvad koster en rejseforsikring?

En basis rejseforsikring koster mellem 100 til 800 kr. for rejser på en uge. Den store prisforskel er, fordi rejseforsikringen bliver dyrere, jo længere væk du rejser – og hvis du skal have en udvidet dækning.

Hos de fleste rejseforsikringsselskaber inddeles forsikringerne typisk i fire overkategorier, afhængigt af rejsedestinationen:

  • EU/EØS – mellem 140 til 220 kr.
  • Udvidet Europa (nabolande til EU) – mellem 160 til 220 kr.
  • Verden ekskl. USA/Canada – mellem 300 til 600 kr.
  • Hele verden – mellem 350 til 800 kr.

Dette er eksklusivt tillæg og andre services, der ikke er dækket under en basis rejseforsikring.

Bemærk, at der er tale om skøn. Det er altid en god idé at sammenligne aktuelle tilbud på rejseforsikringer fra forskellige udbydere, hvis du skal ud og rejse.

I dag ser man i forlængelse flere fagforeninger og a-kasser, som gør det attraktivt for sine medlemme at tegne forsikring, da rejsebesparelser som hos Det Faglige Hus flere steder er inkluderet. Hermed kan det f.eks. være en ide at slå sin rejseforsikring sammen med sin a-kasse, da man kan gå efter løsninger, som passer til hinanden.

Med MasterCard

Hvis du har et MasterCard, er du muligvis allerede dækket af en rejseforsikring. Det afhænger dog af din korttype og bank.

De fleste banker har forskellige typer af MasterCard. Hvis du har et Guld eller Platin MasterCard, vil du i udgangspunktet have rejseforsikring inkluderet. De kort har dog også noget højere årsgebyrer og kræver til tider, at du har en vis mængde penge i banken.