Artikler

Hvad er din rejsevaluta fra din sidste ferie værd?

Valuta

Tager du til Italien igen denne sommer? Eller er der en anden rejsedestination, du besøger igen og igen?

Så ligger du nok inde med nogle sedler og mønter fra sidste år.

Men hvad er de egentlig værd nu?

For at besvare det spørgsmål, har vi udarbejdet en oversigt over værdien på rejsevaluta fra de mest populære rejsedestinationer for danskere – og skabt et overblik over, hvorvidt de er faldet eller steget siden din sidste ferie.

Det gør det nemmere for dig at se om, du er nødt til at hæve lidt ekstra til den næste ferierejse, eller om nu er det bedste tidspunkt at få dem vekslet tilbage til danske kroner på.

Er du nysgerrig på, hvor meget den 100-dollarseddel, du har liggende fra din sidste rejse til USA nu er værd? Så læs med.

Valutakurser i 2020 – sammenlignet med 2019

For at sammenligne rejsevalutaens værdi, er vi også nødt til at sætte et tidsinterval.

Valutakurser svinger ikke nødvendigvis meget fra år til år, men større begivenheder og økonomiske udviklinger kan være med at skubbe lidt til værdien på din rejsevaluta inden for samme år.

Vi har valgt at tage afsæt i de mest populære ferieperioder. Det betyder, at vi sammenligner rejsevalutaens værdi nu (januar 2020) med enten sommerferien (august 2019) eller sidste års vinterferie (februar 2019).


Sommer- og vinterferier i EU – Euro som rejsevaluta

Hvis du rejser inden for EU, skal du typisk bruge euro (EUR). 

Euroen og den danske krone (DKK) er bundet sammen. Det betyder, at det ikke er muligt at være en større forskel end 2,25%.

For danskerne betyder det, at vi ikke vinder meget ved at have euro liggende i kufferten eller ind i passet fra år til år.

Hvis du var på sommerferie i Spanien, Italien, Grækenland, Tyskland eller en af de andre populære og solrige sommerdestinationer, vil du have tjent 32 ører pr. €100.

Hvis du derimod var på skiferie i Frankrig eller Østrig i vinterferien, er din rejsevaluta ‘hele’ 1,16 kroner mere værd.


GBP – Stor kursussvingninger i Storbritannien

En af de mere volatile valutakurser i Europa er den britiske pund (GBP). Med Brexit d. 31. januar 2020, vil vi med stor sandsynlighed opleve nogle rimelig store svingninger i kursen.

Hvis du var i Storbritannien i sommers, er £100 næsten 64,19 kr. mere værd. 

Var du derimod på vinterferie i storbyernes storby eller ude og vandrer i det skotske højland er dine £100 kun steget 34,82 kr. i værdi.


USD – hvad er mine dollar-rejsevaluta værd i dag?

Ifølge Dansk Statistik er USA det land uden for Europa, som flest danskere besøger som feriedestination.

I 2018 var hele 4% af den danske befolkning på ferie i USA.

På grund af landets størrelse og meget forskellige klimaer, er ferierne til de forenede stater ikke sæsonbestemt. Men hvis du var på sommer- eller vinterferie i USA i 2019, er din rejsevalutas værdi steget.

I sommer 2019 kostede $100 (USD) 676,45 kr. I dag ville de være lidt over to kroner dyrere med en værdi på 679,04 kr.

Hvis du derimod var på vinterferie i Nordamerika, var de $100 kun 662,63 kr. værd. Det betyder, hvis du vekslede i dag, ville du have tjent 13,82 kr.