Artikler

Hvad er Ethereum?

Valuta

Du har måske hørt navnet ‘Ethereum’, hvis du følger med i kryptovalutaer, og måske tror du, at det er lidt det samme som Bitcoin.

Det er både rigtigt, og en lille smule forkert.

Ethereum er først og fremmest en open-source-platform, der bruger blockchain-teknologi til at oprette og køre decentrale digitale applikationer.

Det gør det muligt for brugere at lave aftaler, og udføre transaktioner direkte med hinanden for at handle varer og tjenester uden en mellemmand som fx. en bank.

Men Ethereum har også en kryptovaluta, præcis ligesom Bitcoin. Den hedder ‘Ether’, men bliver ofte bare refereret til som Ethereum. Ether er verdens næststørste kryptovaluta, og prisen for en Ether ligger i øjeblikket på 1.800 dollars.

Historien bag Ethereum

Ethereum blev grundlagt tilbage i 2013 af den dengang kun 19-årige russer, Vitalik Buterin. Buterin havde tidligere blogget om Bitcoin, men hvor Bitcoin store mission er at blive et nyt uafhængigt betalingsmiddel, vil Buterin en anden vej.

Ethereum mission er i høj grad at demokratisere internettet. Tanken med internettet var nemlig, at alle kunne være med på lige fod. Men den ret har vi alle sammen været med til at spille over i techgiganter som Google og Facebooks hænder, ved at lade dem opbevare vores data.

Hvis du fx. vil udgive en app, er det Google og Apple der bestemmer om, appen kan blive udgivet i App Store eller Google Play. Det vil Ethereum rigtig gerne væk fra. Og det er derfor, at man på deres platform kan bygge decentraliserede apps.

Ethereum vs Bitcoin

Ethereum og Bitcoin har mange fællestræk.

Først og fremmest har de begge kryptovalutaer, og begge har et stort ønske om decentralisering og demokratisering. Bitcoin ønsker at decentralisere og demokratisere økonomien, men Ethereum ønsker at gøre det samme med internettet.

Samtidig er Ethereum grundlagt at Vitalik Buterin, der tidligere havde blogget om Bitcoin bl.a. hos Bitcoin Weekly, og hos Bitcoin Magazine som han var med til at grundlægge.

Fælles for begge er også, at man kunne have tjent styrtende med penge, hvis man havde investeret i deres kryptovalutaer for fem år siden. Både Ether og Bitcoin er eksploderet i værdi, og har i dag en værdi på hhv. 1.800 dollars og 56.000 dollars pr. enhed.

Hvordan køber man Ethereum?

Handel med Ethereum (Ether) foregår nemmest på platformer som Coinbase og eToro. Når du har indkøbt dine Ether, skal du så beslutte, om du vil lade dem stå på platformen du har handlet på, eller om du vil oprette en wallet (en slags digital pengepung), som de kan være i.

Mange betragter wallets som den sikreste måde at opbevare sine digitale penge, og samtidig er det nok også det valg, som er mest i ånden for kryptovaluta (et ønske om decentralisering).

Der er dog nogle ting, som du skal være opmærksom på, hvis du vil handle med kryptovalutaer som Ethereum. Først og fremmest er de ekstremt volatile. Det vil sige, at man kan opleve store kursfald og kursstigninger, som man mentalt skal være forberedt på.

Udover at have indstillet sig mentalt på de udsving der kan være, skal man selvfølgelig heller ikke investere for mere, end man har råd til at tabe.

En anden vigtig ting, hvis du benytter dig af wallets, er at kunne huske dit password. Det lyder måske simpelt, men der er skrækhistorier, hvor folk har Bitcoins for mange millioner dollars, men ikke kan få adgang til dem, fordi de ikke kan huske deres wallet-password.

Hold dig up-to-date om Ethereum på Reddit

Hvis du vil holde dig opdateret om Ethereum, og hvad der ellers foregår i krypto-verden, kan du følge med på Reddit, hvor der er tonsvis af tråde om det spændende emne.