Artikler

Hvad er kryptovaluta?

Valuta

Kryptovaluta er en digital møntfod, som har set stigende popularitet over de seneste år.

Hvor eksempelvis én bitcoin i 2016 havde en værdi på cirka 6.800 kroner, steg den til over 195.000 kroner i slut-2020.

I denne artikel giver vi dig en introduktion til den digital valuta.

Vi forklarer:

  • Hvad er kryptovaluta?
  • Hvordan fungerer handel med kryptovaluta?
  • Hvordan køber man?
  • Hvordan sælger man?
  • Skal man betale skat af kryptovaluta?

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta – såsom Bitcoin – er en digital møntfod. 

Som andre valuta kan kryptovaluta – ofte forkortet som “krypto” – bruges til betaling af ydelser eller produkter. Den store forskel er, at den digitale møntfod er baseret på kryptografi og decentralisering.

Ejerskabet over den digitale formue er knyttet til en “private key” eller krypteret kode. Det betyder, at man kun identificeres gennem denne kode – og at koden bruges til at verificere hvem, der ejer hvad og i hvilke mængder.

Kryptovaluta er heller ikke knyttet en bestemt nation eller centralbank. Det betyder, at den ikke reguleres af centraliserede organer, men at systemet i sig selv fører kontrol, så der ikke kan svindles eller snydes. Denne kontrol sker via blockchain, som vi forklarer i et senere afsnit.

Denne mangel på regulering betyder dog også, at mange finansielle institutioner og eksperter advarer, at de kan have en højere risiko for økonomiske bobler.

Bitcoin er den ældste – og mest udbredte

Bitcoin er den ældste og mest udbredte kryptovaluta. 

Den blev opfundet i 2008 af en ukendt person – eller gruppe af personer – under navnet Satoshi Nakamoto. Bitcoin er i dag næsten synonym med kryptovaluta, men der eksisterer også mange andre heriblandt Ethereum, Litecoin og Cardano.

Hvordan fungerer handel med kryptovaluta?

Som andre værdipapirer og valuta kan du handle og spekulere i kryptovaluta.

Handel med krypto sker dog direkte mellem to parter – uden indblanding fra banker eller finansielle institutioner. 

Dette skaber dog en udfordring: hvis handlen ikke er reguleret, hvordan ved man så, hvem der ejer hvad – eller at en handel overhovedet er blevet foretaget?

Løsningen er den underliggende teknologi, som gør kryptovaluta mulig. Den kaldes for blockchain.

Ved blockchain oprettes en løbende log over alle transaktioner af den specifikke kryptovaluta – hos ALLE handlende. Fordelen ved at denne regnskabsbog – eller hovedbog – kopieres og distribueres hos alle involverede parter er, at system selv kan føre kontrol. 

På denne måde kan blockchain sammenligne flere regnskabsopgørelser over den samme data. Det betyder, at systemet hurtigt kan opdage eller undgå uregelmæssigheder. Dette bidrager til at skabe et stabilt handelsmarked, som gør bitcoin og andre kryptovaluta lige så pålideligt som andre handler med valuta.

Blockchains kan bruges til mange ting udover kryptovalutaer. Blockchain-teknologien fjerner nemlig behovet for en mellemmand ved overførsel af værdier mellem to parter. Kæden af blokke sikrer nemlig en direkte og sikker overførsel, der ikke behøver blive verificeret af en tredjepart. Dette gør teknologien optimal til at oprette juridiske dokumenter eller håndtering af kontrakter.

Hvordan køber man kryptovaluta?

For at købe bitcoin og andre former for krypto skal du bruge:

  • Et handelsplatform / kryptobørs
  • En “wallet”

En wallet – eller digital pung – er et stykke software, som sikrer, at kun du har adgang til din opsparing. Hvis du mister den, vil du også miste adgang til din investering. Den består af en “privat key”, som er en kompleks og maskinskabt kode, der verificerer din identitet og ejerskab.

Mange kryptobørser og handelsplatformer kan håndtere både handlen og opbevaringen af din valuta. Det kan dog være en god idé at bruge et særskilt system, så du er bedre beskyttet mod datalæk og hacking.

Hvordan sælger man?

Processen til at sælge bitcoin er afhængig af din valgte handelsplatform.

Men den vil ofte minde om måden, du køber på. Her skal du blot være opmærksom på, hvilken møntfod den skal veksles til – og hvad platformen tager for at håndtere transaktionen.

Skal man betale skat af kryptovaluta?

Som alle former for valutaspekulation skal du betale skat af kryptovaluta.

Da kryptovaluta er pseudoanonymiseret, er der dog udfordringer for staten at føre kontrol, så længe valutaen forbliver digital. Når du veksler din bitcoin til eksempelvis USD eller EUR, vil det indgå i det traditionelle banksystem og derfor være lettere at betale skat af.

Du kan læse mere specifikt om skat og bitcoin på SKATs egen hjemmeside