Artikler

Valutakursernes indvirkning på handel med aktier

Valuta

På trods af, at aktiemarkedet kan være meget turbulent, så er det dog et område, hvor der altid vil være stor interesse og debat. Private personer, såvel som i erhvervssammenhæng med en LEI kode vil altid handle aktier om vi så oplever en lavkonjunktur eller højkonjunktur.

Privat eller erhverv?

For mange der handler med aktier i deres fritid som privatpersoner, er det en bibeskæftigelse eller ligefrem en hobby. De har et hverdagsjob som betyder, at de ikke kan sidde konstant og følge aktiemarkedets udvikling og tjekker måske sjældent op på, hvordan deres portefølje ser ud. Det er dermed en meget passiv investering, som får lov til at stå der længe, som en form for ekstra opsparing, der forhåbentlig vokser.

Folk der handler med aktier i erhvervsøjemed, retter derimod deres fulde opmærksomhed på, hvordan markedet udvikler sig. En hændelse ude i verden eller i en bestemt virksomhed kan gøre, at man skal handle på få minutter for ikke at miste en masse penge. På den anden side, så kan det også betyde, at man ved at være opmærksom kan finde det præcis rigtige tidspunkt, at købe sig ind og dermed tjene en masse penge.

Handel af aktier igennem virksomhed kræver LEI kode

For at mindske risikoen for svindel i aktiemarkedet, så er der indført et tiltag kaldet LEI kode, som har til formål at skabe et transparent finansmarked. LEI står for ’Legal Entity Identifier’ og koden er med til at forbinde de relevante informationer der opstår i forbindelse med de finansielle transaktioner. Det er en 20-cifret kode, som er påkrævet alle selskaber, fonde, foreninger og lignende.

Hvordan får man en LEI kode?

For at få en LEI kode til sit erhverv og dermed begynde at handle aktier, så skal man registrere sig hos en officiel LEI kode registrerings agent, som leikode.dk. De kan guide igennem hele processen og tilbyder også løbende support. Det er derfor en årlig registrering som du tegner, der skal fornyes hvert år. Hvis du skal have oprettet en ny kode, så kan det gøres for 625 kr, hvorimod en fornyelse eller flytning kun koster 585 kroner. Oprettelsesprocessen er meget simpel, da de med det gældende CVR nummer kan indhente alle de relevante informationer som kræves for, at virksomheden kan få en LEI kode.

Er det kun aktiernes kurs, som betyder noget?

Aktiernes kurs dikterer, hvordan de enkelte virksomheder i din portefølje klarer sig. Men holder man kun fokus på de enkelte aktier og ikke markedet som helhed, så kan man godt falde bagud. For den anden kurs, der skal tages hensyn til, er valutakursen, som ens aktier er købt i. Hvis man f.eks. sidder i Danmark og handler på den norske børs, så kan det lige pludselig få stor betydning for din samlede kapital, hvis den norske krone falder. Valutakurserne bliver derfor også monitoreret af de personer, som handler med aktier på daglig basis og typisk i erhvervsrelaterede sammenhænge.

Valutakurser svinger generelt ikke lige så meget som aktiekurser gør. Det hænder dog, at en valuta kan falde drastisk i værdi grundet nogle hændelser i omverden. Her er Nationalbankens forklaring på processen for fastsættelse af valutakurser.