Hvad er en bankdag?
Umiddelbart ligger det til højrebenet. En bankdag er en dag, hvor banken har åben. Det har den alle ugens almindelige hverdage bortset fra lørdag – og selvfølgelig søndag.
Samtidig er det også den dag, der kommer penge ind på kontoen, for de flestes vedkommende. Det er, fordi pengeinstitutter og de fleste virksomheder kun har ansatte – der kan lave overførslen – i hverdagen.
I denne artikel får du en forklaring på:
- Hvad er en bankdag?
- Hvornår er sidste bankdag i 2020?
- Hvorfor er bankdage vigtige?
- Hvilken indflydelse har bankdage på finans
Hvordan påvirker bankdage min hverdag?
En bankdag har større betydning for privatøkonomien, end du måske lige skulle tro.
Den sidste bankdag i hver måned, altså den sidste almindelige hverdag, finder alle faste økonomiske overførsler sted – altså løn og offentlig ydelser, såsom dagpenge. Det gælder de ydelser, som er bagudbetalt.
Sidste bankdag i 2020
Den sidste bankdag i december vil altid være d.30. I 2020 er det en onsdag.
Årsagen til, at den sidste bankdag aldrig kan være d.31 december, er fordi nytårsaftensdag betragtes som en banklukkedag.
Bankdagene skifter år for år, men der er stadig bestemte lukkedage for bankerne, der ligger fast. Det er bl.a. henover jul, nytår og påsken er der ofte flere banklukkedage.
Hvilke bankdage er de vigtigste?
Langt de fleste ser frem til bankdagene. Det er lig med penge på kontoen og dermed også mere luft i økonomien.
I gamle dage sagde man at d. 11 juni og d.11 december er Fandens fødselsdag. Det er de to datoer, hvor man tidligere skulle betale sine halvårlige terminsydelser, renter og afdrag.
Bankdagene i maj og november kunne altså være ekstra vigtig for nogen, da det var afgørende, hvor mange penge, der var tilbage efter betaling af terminsydelserne.
Mange ser sikkert også frem til den sidste bankdage på året, nemlig i december. Efter en lang måned med indkøb af mad og gaver til både jul og nytår, kan der være lavvande på kontoen hos nogen. Mange kan på den måde starte det nye år ud med udbetalt løn.
Bankdage og valuta – bankoverførsler tager tid
Hvis du har faste overførsler til udlandet, der skal betales d. 1. i hver måned, er det vigtigt at have styr på bankdagene.
Afhængigt af din bank, modtagerens bank og tidspunktet for overførslen, er det ikke garanteret, at pengene kommer ind på kontoen samme dag. Det betyder, at du kan risikere at misse en betaling, hvis du ikke har sat overførslen på den sidste bankdag i en måned – frem for månedens egentlige sidste dag.
Derudover kan der også være stor forskel på værdien af din overførsel afhængigt af de aktuelle valutakurser. Hvis beløbet skal overføres og omregnes fra flere forskellige valutaer – såsom fra DKK til EUR til USD, kan du nemlig risikere, at overførslen bliver yderligere forsinket.
Vil du have et større overblik over, hvad det eksempelvis koster at handle med valuta, hvilken valutakurs- og politik vi fører i Danmark sammenlignet med resten af verden og lign., kan du med fordel tage et kig på vores valutaomregner.